Curs d'Iniciació a la meditació
p01 - EN PROVES

Aquest es el curs per iniciar-te en la meditació
seguint el mètode de la Societat Espanyola de Meditació. El mètode PoU (Path of Unfoldment) va ser creat pel mestre
Gururaj Ananda Yogi

Setmana 0 Vídeo 1 (guió pel vídeo)

Benvingut i benvinguda al Curs P01 de Meditació

Hola! Soc en Marcel i seré el teu professor durant aquest curs de meditació que durarà 8 setmanes. Abans de res deixa’m donar-te la benvinguda al curs de meditació de la Societat Espanyola de Meditació. El curs que faràs és equivalent al mòdul P01 i la idea central del curs és que puguis introduir la meditació gradualment a la teva vida. El mètode que fem servir és un mètode individualitzat, és a dir que s’adapta a les necessitats i circumstàncies de cadascú per introduir les diverses pràctiques de meditació a la teva vida sense esforç.

Troba un espai per meditar

En aquest primer missatge també vull aprofitar per proposar-te que busquis un espai a casa que sigui el teu espai de meditació on puguis fer les teves pràctiques diàriament. D’ara fins a que comenci la primera classe en directe procura’t aquest espai de manera que et convidi a practicar cada dia i que d’alguna manera t’esperi per meditar. Aquest espai pot ser una habitació buida a la casa o un espai lliure on sàpigues que ningú et molestarà durant els espais de meditació.

Algunes indicacions per a la classe en directe.

Així doncs també et proposa que dediquis un temps a preparar l’espai on farem les classes en directe. Assegura’t que la connexió a internet és bona i que no seràs interromput durant la classe. Et recomano que facis ús d’auriculars amb micròfon de manera que la comunicació entre tots sigui més fluida. Per la classe utilitzarem el programa de videoconferència Zoom. Cal instal·lar-lo al vostre ordinador o tauleta i fer-vos un usuari. Fins i tot si voleu, podeu fer una trucada de prova per assegurar-vos que sabeu com funciona. Per instal·lar-lo, és molt senzill, aneu al lloc web zoom.us/download i fes clic al botó Descarregar sota l’apartat de Zoom Client for Meetings. Deseu-lo a l’ordinador i obriu el fitxer. A continuació, dieu Iniciar sessió i creeu un usuari amb una contrasenya. Si teniu un compte de correu electrònic de Gmail, podeu iniciar la sessió directament. Un cop començat, podeu donar a Join, que significa unir-vos a una reunió, i allà enganxeu el codi que us enviaré abans de la classe. També podeu accedir directament des de la plataforma de la Fundació.

Bé, doncs això és tot per avui!

Per a qualsevol dubte o circumstància que sorgeixi, tens el meu contacte. T’animo a posar-te en contacte amb mi per resoldre problemes tècnics o durant el curs per a qualsevol dubte o dificultat que puguis trobar. Tot i ser el curs online, vull que et sentis acompanyat en tot moment. Sé que establir un nou hàbit com la meditació a la nostra vida tan plena d’activitats pot ser un repte. En aquest curs ensenyem un mètode de meditació que és individualitzat per a cada alumne per tant, no dubtis en contactar-me per tal de trobar la millor manera d’introduir la meditació a la teva rutina. Així que estic a la teva disposició per WhatsApp o per trucada. Una abraçada molt forta i et veig a la sessió en directe! Marcel 

Setmana 0 – Text 1a Presentació

Presentació IFSU

La Societat Espanyola de Meditació està integrada a la Fundació Internacional per al Desplegar Espiritual (IFSU de les sigles en anglès) i va ser fundada el 1976 per Gururaj Ananda Yogi. Gururaj era una persona que des de petit ja va començar a investigar l’espiritualitat des de la seva Índia natal. Gururaj va fer el seu desplegar espiritual a les muntanyes de l’Himàlaia amb el seu mestre Swami Pavitrananda i després es va mudar a la Ciutat del Cap a Sud-Àfrica amb la família on va tenir els seus fills i va desenvolupar la seva activitat professional en diverses empreses. Un cop va trobar que era el moment va anar deixant la seva activitat professional per a fundar la IFSU i des de llavors va començar a viatjar arreu del món ensenyant el seu mètode de meditació al que va anomenar Path of Unfoldment (El Camí del Desplegar).

Un dels seus estudiants va ser un jove Ramón Leonato que és la persona que va fundar al 1976 la Societat Espanyola de Meditació. Des de llavors en Ramón ha format un seguit de professors dins de la Societat Espanyola de Meditació i la Societat Americana de Meditació una d’elles va ser la meva professora Rosa Maria Dulcet que té el seu centre de meditació (Ashram) a Riudoms, Tarragona.

L’emblema de la IFSU consta de 9 cercles on cadascun conté al seu interior un dels símbols de les grans tradicions espirituals o de coneixement ja sigui el Cristianisme, l’Hinduisme, el Judaisme, el Zoroastrisme, el Confucianisme, l’Islam, el Taoisme, el Budisme, o la Filosofia i la Ciència simbolitzades amb l’espiral.
Aquests cercles estan disposats sobre un pentagrama el que significa que cadascuna d’aquestes tradicions de coneixement són notes d’una mateixa cançó que porten a la veritat que resideix dins nostre, l’espelma.
A la Societat Espanyola de Meditació considerem totes aquestes tradicions de filosofia i ciència com autores de les disciplines de la contemplació o la meditació. Així com en biologia tenim diferents autors que contribueixen amb la seva disciplina nosaltres considerem els diferents cercles igual de vàlids pel que fa a la meditació, perquè en essència tots ensenyen el mateix. De manera que el mètode que va dissenyar Gururaj Ananda i que nosaltres ensenyem es apte per a qualsevol persona vingui de la cultura que vingui o tingui unes certes creences o altres depenent de la seva religió. Així com també és apta per a persones atees o agnòstiques.

Com Gururaj deia:

» Si ets Cristià fes-te un bon Cristià si ets Budista fes-te un millor Budista, si ets ateu, fes-te una millor persona»

Setmana 0 – Text 1b El Mètode PoU

El Mètode PoU (Path of Unfoldment)

El mètode PoU està basat en la Saviesa Universal recull l’essència de totes aquestes tradicions de meditació i les presenta de forma individualitzada i adaptada als temps que vivim. Aquesta és una de les característiques del mètode i és que les tècniques que s’ensenyen s’adapten de manera individualitzada als estudiants oferint modificacions o tècniques addicionals perquè les puguin incorporar al seu dia a dia.

Gururaj Ananda Yogi pertany a la tradició yòguica. Es va formar com a mestre espiritual en aquesta tradició tot i així era una persona molt cosmopolita va viatjar per tot el món i va residir a diversos països d’occident convertint-se en un home de negocis fet que el va permetre estudiar com és la Vida i les tradicions d’un home occidental corrent. La seva formació espiritual en les diverses escoles de coneixement i la realització que se’n deriva li va permetre entendre l’essència que totes aquestes tradicions sempre han ensenyat lluny de les etiquetes o concepcions religioses.

És per això que en aquest curs es fan servir termes del Yoga tot i això aquest no és un curs de Yoga, totes les tradicions de coneixement i saviesa tenen termes similars als del Yoga.

Durant tota la seva Vida Gururaj també es va donar compte de la individualitat de cadascú i de la necessitat d’ensenyar les tècniques de meditació de manera individualitzada (1 to 1) adaptant les tècniques al dia a dia de cada persona, dels seus costums i de les seves tendències naturals.

L’experiència directa com a font de coneixement

L’autèntica espiritualitat es basa en l’experiència directa, no en la fe, no en la creença.

L’objectiu del curs NO és aprendre a meditar, l’objectiu si es que n’hi ha és traslladar aquesta experiència, aquest aprenentatge de la meditació, a la Vida quotidiana per a poder viure d’una manera meditativa.

La fe cega no porta enlloc, no creguis res perquè algú molt savi o respectat t’ho ha explicat o perquè el teu entorn ho creu. Simplement rep amb una ment oberta les ensenyances que vas rebent durant la Vida i les que et serveixen adopta-les com a pròpies i les que no deixa-les anar.

El coneixement sorgeix de l’experiència directa:

Per molt parlar de meditació no haurem après a meditar,

és només meditant que aprenem a meditar.

Meditar és una qualitat innata en nosaltres. Així com el nen, que és caminant que aprèn a caminar. Tots hem meditat i potser no en som conscients, sinó recorda algun moment mirant embadalit el mar o la sensació de pau i plenitud mirant el foc espurnejar. El que aprendràs en aquest curs es a potenciar la meditació a incloure-la com a part de la teva rutina a expandir-la a més parts de la teva Vida de manera que puguis viure des d’aquest lloc de calma interior.

El mètode PoU (Camí del Desplegar) és un mètode teòric i pràctic per a:

  • Introduir gradualment la pràctica de la meditació diària
  • Aprofundir en l’autoconeixement de la teva essència.
  • Conduir-te cap a la integració personal
La integració és pensar, sentir, dir i fer la mateixa cosa.
 
Ser coherent amb un mateix, ser autèntic. Per a fer-ho és essencial saber ¿Qui soc jo?.
Quan tinc un conflicte (en el que penso una cosa i sento un altra), necessito saber què està més acord amb la meva Naturalesa vertadera y actuar en conseqüència.

Els 4 yogues

És per això que el curs, el mètode, s’estructura en 4 grans blocs:
  • Karma Yoga (Accions): Què fas? Com ho fas? Una aproximació al Yoga basada en l’acció.
  • Gnana Yoga (Pensaments): Què penses? Quins patrons mentals t’atrapen? És una aproximació intel·lectual al Yoga.
  • Bhakti Yoga: El camí del Yoga a través dels sentiments, les emocions, l’amor, la devoció i la compassió. És un camí que implica les relacions personals.
  • Raja Yoga: Les tècniques de meditació i altres pràctiques que t’apropen al coneixement de la teva vertadera naturalesa a través de l’observació i l’experiència directa.

¡Hola soy Marcel! ¿Quieres meditar?